Natalijina ramonda balkanski feniks

Dan Primirja u Prvom svetskom ratu 

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Na današnji dan 1918.godine je potpisano primirje u Prvom svetskom ratu u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Republika Srbija je ovaj datum izabrala za jedan od svojih praznika, a uređeno je i da se uz praznik odredi i specifičan amblem koji se nosi na reveru u nedelji uoči Dana primirja.

Čudnovatni cvet, simbol vaskrsenja, snage, i pobede .

Fondacija Forever Friends kao rizničar uspomena i simbolike svog naroda ovim putem ističe cvet Natalijina ramonda, kao zvanični simbol primirja i koji je izabran kao amblen koji se nosi na reveru. 

Poznat u narodu kao “cvet feniksa”  jer simbolizuje duh i snagu, i iskušenja koja je prošao Srpski narod u Velikom ratu . 

Ova biljka je endemska vrsta sa Kajmakčalana ,gde se i odigrala jedna od najvažnijih bitki u Prvom Svetskom ratu gde je Srpska vojska odnela važnu pobedu 1916.godina .

Zanimljivo je da je po verovanju ovoj  biljci dovoljna jedna kap vode da oživi.  

Veruje se da je 1928.botaničar Pavel Černjavski slučajno prosuo vodu na herbarijum u kome se nalazio osušen cvet Natalijine ramonde i ona je nakon toga oživela. 

Ova biljka je endemska vrsta sa Kajmakčalana ,gde se i odigrala jedna od najvažnijih bitki u Prvom Svetskom ratu gde je Srpska vojska odnela važnu pobedu 1916.godina .

Arčibald Rajs je srpski narod doživljavao kao prijateljski te je njegova kritika našeg društva nešto što moramo uvek imati na pameti.

Ovako je govorio o nama:

Narod vam je rodoljubiv. Ne znam ni za jedan narod u kojem legendarni nacionalni junaci toliko žive u narodnoj duši kao kod vas.

To je još jedna od lepota našeg naroda pored prkosne snage, on prati i put kojim ide srcem, i u njemu čuva sve moralne vrednosti i junaštva .