Putovanje kroz Zapadnu Srbiju

Nešto kao ljubav, stanje povećane svesnosti bio je ovaj put za mene kroz našu Zapadnu Srbiju.

Srećan je onaj čovek koji se ovog jutra probudio u našoj čarobnoj zemlji Srbiji.

Prateći svoj puls prema tradicionalnim vrednostima, hrišćanstvu i sopstvenim korenima, fondacija  se našla u samom srcu duhovnosti, pred vratima manastira Mileševa.

Odjek unikatnih manastirskih zvona od punih 9tona (gde je samo klatno teško oko 300kg) udarom svakim podseća meštane da manastir Mileševa diše pod vrhom Titerovac u zagrljaju obronaka Zlatara i planine Jadovnik. 

Manastir Mileševa je dokaz istrajnosti i nesalomive vere srpskog naroda

Manastir Mileševa je zadužbina kralja Vladislava iz treće decenije XIII veka. Bila je grobnica Svetog Save našeg prvog arhiepiskopa,  puna tri veka.

Po unutrašnjosti Mileševe možete videti tragove skrnavljenja očiju svetaca, zarad verovanja da će onaj koji ih naruži, dobiti bistrost i oštroumnost. Kao i naš narod, manastir je pretrpeo mnoge teškoće  prošao je  kroz surova vremena. Mileševa je samo od strane osmanlija rušena i paljena 8 puta. Vera ga je zacelila, a zidovi ovog krova hrišćanstva su nastavili da traju i dan danas okupljaju vernike iz različitih delova sveta.

Pogledaj me, pogledom Belog andjela.

Beli andjeo, jedna je od najlepših fresaka srpske i evropske umetnosti.

Pogled miline, koji razumeju sve nacije sveta, prepoznaju ga kao simbol mira, vere, hrišćanstva.

Čak sam Patrijah Pavle je znao satima da sedi u uglu crkve i da ga posmatra.

Lik Belog andjela donosi spokoj, i od prvog susreta postaje stanovnik duše.

Prijepolje i Priboj ljubav na Limu 

Ova dva grada zaista izgledaju zagledani jedno u drugo. Pored živopisne  prirode  kanjona predeo krase brzaci reke Lim. Oba grada odlikuju gostoprimljivi i ljubazni meštani koji su me svojim pričama inspirisali da upoznam bolje tradiciju, kulturu i samu srž srpskog naroda.

Poznavajući više o svojoj zemlji,Srbiji, zanću više o samoj sebi,zapravo ko sam ?

Pribojska banja, crkva svetog Nikole, satkana od lepote i vremena, ponosno prkosi oštrini planinskih vetrova.

Prostran manastirski kompleks, crkva  Svetog Nikole, koja je izgradjena u vizantiskom stilu, i spada u jedne od najstarijih crkvi u Raškoj oblasti. Ovaj manastir je bio mauzolej znamenite vlastelinske porodice Vojinovića, imao je u svom sklopu bolnicu, školu. U jednoj od crkava manastirskog kompleksa pronađena je jedna od najznačajnijih riznica crkvenih predmeta na prostoru Srpske pravoslavne crkve.

Manastirski kompleks čine tri crkve: sv. Nikole, Uspenja presvete Bogorodice ,sv.Ilije ,dva konaka i ostaci manastirskog bedema i kule .

Moja preporuka je takodje u Pribojskoj banji da probate i osetite sve blagodeti termalne vode i izvora hotela Pribojska banja to je prava oaza mira i uzitka za porodicu i Vas.

Zaista sam ponosna što fondacija Forever Friends veruje i neguje kulturna nasledja svoje zemlje. Od početka nosim to u sebi, a sada sam počela u biti da otkrivam i upoznajem sva lica moje Srbije.