Udruženje građana Jadovnik u borbi za zaštitu prirode uz podršku Fondacije

Udruženje građana Jadovnik – oaza netaknute prirode, u želji da sačuva biodiverzitet, sa akcentom na zaštitu beloglavog supa, zlatnog vođu nebeskog prostranstva, organizovalo je niz plemenitih akcija. 

Ovo udruženje nastalo je 2009. godine, od kada se svojim angažovanjem bori da podigne svest lokalnog stanovništva o očuvanju i zaštiti prirode. Prepoznavši značaj rada ovog udruženja, fondacija Forever Friends finansijski je podržala njihove mnogobrojne projekte, a u daljem tekstu izdvajamo samo delić.

GPS ogrlice u cilju praćenja stanja ugroženih životinja 

Vođeni ljubavlju prema životinjama, članovi udruženja nastoje da obezbede neophodne uslove za ponovno naseljavanje ugroženih životinjskih vrsta, od kojih su neke u potpunosti nestale sa pojedinih područja.

Nastoje da im pribave hranu neophodnu za opstanak, kao i opremu potrebnu u naučne svrhe, koja doprinosi boljem i sigurnijem kvalitetu života svake jedinke. Tim povodom kreirali su poseban način za pomoć ugroženim životinjama.

Naime, pomoću posebnih GPS ogrlica za praćenje, moguće je s velikom tačnošću detektovati kada je životinja u opasnosti, prateći njene svakodnevne navike i promene ponašanja, kao što je ritam kretanja (npr. iz mirnog u ubrzano), koje ukazuju da je napadnuta od strane lovokradica ili neke druge životinje. 

Kada je neka životinja ugrožena ekipa izlazi na teren 

U slučaju da GPS ogrlica zabeleži neuobičajenu promenu, ili naznake da je neka životinja ugrožena,  ekipa udruženja odmah izlazi na teren kako bi pružila neophodnu pomoć. 

Markiranje životinja GPS ogrlicama, koje sprovode ovlašćeni biolozi, smatra se preko potrebnom naučnom metodom koja pruža veliki broj podataka o jedinki.

   

Obezbeđivanje hranilišta za životinje 

Obezbeđena hranilišta za mrkog medveda i vuka, koje posećuju i druge životinje poput surog orla, lisica i jazavaca, predstavlja još jednu od mnogobrojnih plemenitih akcija koje udruženje Jadovnik čini za životinjske zajednice i ugrožene vrste. 

Zanimljivo je da se 2012. godine na jednom od hranilišta u Srbiji prvi put posle 60 godina pojavio crni lešinar impozantnog raspona krila do 320cm.

Hranilišta za beloglavog supa u cilju očuvanja ovog nebeskog čuvara 

Neophodno je pomenuti formirana hranilišta za beloglavog supa koji se gnezdi u klisuri Mileševke, drugoj po broju gnezdećih parova u Srbiji. Ova kolonija je stabilna i broji oko 40 parova.

Beloglavi sup, naša najveća ptica, sa rasponom krila od 280cm i prosečnom težinom od oko 9 kg, naseljava prostrana područja slabe vegetacije, u planinskim i mediteranskim predelima, na visokim i nepristupačnim liticama pogodnim za gneženje. 

Ova impozantna ptica, posmatrana u letu, izgleda kao ponosni vođa nebeskog prostranstva koji predstavlja istinski simbol slobode i moći. Za razliku od ostalih lešinara, beloglavi sup je druželjubiv i monogaman, te veze koje ostvaruje traju doživotno. Gnezdi se u kolonijama, veoma retko, jer ženka nosi samo jedno jaje.

Hranilišta opremljena video nadzorom i kutkom za istraživače

Na svakom hranilištu je instaliran video nadzor pomoću kog se budno prati i fotodokumentuje svaka životinjska vrsta. Izučava se svaka pojedinačna jedinka, a sam nadzor doprinosi većoj zaštiti od krivolova. 

Pored toga, postoje i mala i velika osmatračnica, u kojima istraživači i fotografi mogu da borave i prate životinju, bez njenog uznemiravanja.  

Fondacija pruža finansijsku podršku zaštiti ugroženih vrsta

Fondacija Forever Friends pruža punu finansijsku podršku članovima udruženja Jadovnik, koji posao obavljaju predano, hrabro i srčano. Odričući se komfora svakodnevnog života, ovi entuzijasti pronalaze inspiraciju u pružanju pomoći ugroženim životinjskim vrstama.

Verujemo u predstojeće projekte koji će imati veliki odjek i u svakom podstaknuti ono najljudskije prema svetu i prirodi oko nas.

Ako vas put navede u prelepe predele u okolini Prijepolja, Priboja i Mileševe, osetićete nedvosmisleno da ste deo nečega većeg od života. 

Pogledajte ka nebu, jer možda baš Vas isprati i pozdravi kolonija beloglavog supa, mašući svojim ponosnim krilima, parajući oblake i prkoseći suncu. Tako moćan, a u isto vreme tako ranjiv, jer opstanak čitave njegove vrste zavisi upravo od nas. 

Čovječe, ne ponosi se svojom “superiornošću” nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju. –  Fjodor Dostojevski